■ شرايط قبولي نماز را شرح دهيد؟

پاسخ: به طور كلي قبولي عبادات به خصوص نماز مراحل بلكه شرايطي دارد. زيرا

گاهي عبادت صحيح است ولي رشد آور نيست مثل دارويي كه شفابخش نيست.

در آيات و روايات شرايط و مراحل قبولي عبادات شش چيز ذكر شده كه

عبارتند از: 1- شرط اعتقادي; 2- شرط ولائي; 3- شرط اخلاقي; 4- شرط

اقتصادي; 5- شرط اجتماعي; 6- شرط بهداشتي.

1- شرط اعتقادي: نمازگزار بايد ايمان به خدا داشته باشد. قرآن در سوره

نحل آيه 97 مي‏فرمايد ((عمل صالح از زن و مرد با ايمان است كه موجب زندگي پاك مي‏شود)) و در سوره مائده آيه 93 مي‏فرمايد: ((نداشتن ايمان مايه ثباتي اعمال است))

2- شرط ولائي: يعني برخورداري ازولايت و رهبري صحيح و آسماني همچون امام علي بن ابي طالب(ع) و فرزندان آن حضرت كه همه بندگان خدا و بندگي‏ها، نماز، حج و جهاد را در مسير الهي قرار مي‏دهد و به آنها جهت شايسته مي‏بخشد. در حديث است كه امام باقر(ع) فرمود: ((كسي كه به خدا ايمان دارد و عبادت‏هاي طاقت فرسا انجام مي‏دهد ولي امام لايقي از طرف خدا ندارد تلاش بي‏فايده است.)) (وسائل ج 1، ص 90)

3- شرط اخلاقي(تقوا): خدا تنها از اهل تقوا مي‏پذيرد مثل داستان فرزندان حضرت آدم كه هر دو قرباني كردند; ولي قرباني يكي پذيرفته شده و يگري نه.

4- شرط اقتصادي: اداي حق مردم; اداي حقوق محرومان در درجه‏اي از اهميت است كه گاهي قبولي عبادت بستگي به آن دارد. پرداختن زكات با داشتن درآمد مشروع از اين نمونه‏هاست. امام رضا(ع) فرمودند: ((هر كسي نماز بخواند ولي زكات نپردازد نمازش قبول نمي‏شود.)) (بحار ج 96 ص 12)

5- شرط اجتماعي: خيرخواهي نسبت به ديگران، حفظ پيوندهاي اجتماعي و اخوت ميان مسلمانان و روابط شايسته و نيكو ميان پيروان اسلام حايز اهميت است.

6- شرط خانوادگي: خوشرفتاري در امور خانوادگي و رعايت حقوق متقابل زن و شوهر، فرزند و پدر و نيز همسايگان را چنان مهم دانسته كه بي‏توجهي به آنها گاهي باعث بطلان عبادات مي‏گردد. در اين زمينه امام صادق(ع) فرمود: ((نماز فرزنداني كه با خشم به پدر و مادر خود نگاه مي‏كنند قبول نمي‏شود گرچه والدين، نسبت به آنان كوتاهي و ظلمي كرده باشند)) (اصول كافي، ج 2ص 349)

همچنين پيامبر اسلام(ص) فرمود: ((هر كس زن بد رفتار و اذيت كننده‏اي داشته باشد، خداوند نماز و كارهاي نيك آن زن را نمي‏پذيرد، مرد نيز چنين است.)) (وسائل ج 14، ص 116)

آري وقتي ما از نردبان نماز به معراج مي‏رويم كه پايه هاي آن روي زمين محكمي باشد; ولي اگر روي يخ لغزنده يا زمين سست قرار داده شود بالا رفتن را مشكل يا غير ممكن مي‏سازد. پس قبولي عبادات به خصوص نماز با شرايط ومراحل ذكر شده امكان‏پذير است.

1402/7/3 ساعت 10:59
کد : 1421
لینک مطلب

■ نماز يعني چه؟ خدا چه انتظاری از نماز ما دارد؟!

عده‌اى معتقدند واژه« نماز» درلغتِ فارسى از لفظ پهلوى نماك (namac) گرفته شده كه آن هم از ريشه ايرانِ‌باستان واژه«نم»(nam) به معناى خم شدن و تعظيم كردن گرفته شده‌است . از جمله‌معانى نماز در كتاب‌هاى لغت فارسى عبارتند از: بندگى، اطاعت، سجود، پرستش، خد ...

■ چرا نمازهاي مستحبي را به جماعت خوانده نمی شود؟ در حالی که اهل تسنن در ماه رمضان نماز تراویح را به جماعت می خوانند؟

باید توجه داشت که انسان ها داراي دو بعد فردي و اجتماعي اند، اسلام به عنوان يك آيين جامع و كامل براي تمام ابعاد زندگاني بشر، برنامه ها و دستورات سعادت بخشي را ارائه داده است، كه به طور طبيعي تكامل و تقرب انسان ها به مقامات عالي و در نهايت خداي سبحان د ...

■ طبق فرموده پیامبر خوبی ها کسی که برای رسیدن به نماز جماعت قدم بردارد خدای مهربان در مقابل هر قدمی که بر می دارد............... حسنه برای او می نویسد و................ درجه او را بالا میبرد.

طبق فرموده پیامبر خوبی ها کسی که برای رسیدن به نماز جماعت قدم بردارد خدای مهربان در مقابل هر قدمی که بر می داردهفتاد هزارحسنه برای او می نویسد و به همین میزان درجه ی او را بالا میبرد. ...
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز