■ در بررسي هايي که بنده انجام دادم، مشاهده کردم بر اساس آيه 130 سوره طه اوقات نماز طور ديگري شرح داده شده و منابع روايي شيعه و به خصوص در نامه اي از حضرت علي(ع) به فرماندار مصر، اوقات نمازهاي يوميه مطابق آنچه امروزه اهل تسنن انجام مي دهند به صورت جداگانه بيان شده و حتي حضرت در نامه مذکور( که در نهج البلاغه آمده است) بيان مي دارند که نمازها را در اين اوقات به جماعت برگزار نماييد. بنابر اين چگونه مراجع تقليد و عموم شيعه نمازهاي پنج گانه را به صورت جدا از هم نمي خوانند و مثلا نماز ظهر و عصر را با هم مي خوانند؟

پاسخ: گرچه بنا به نظر تمامي فقهاي شيعه خواندن نماز در پنج نوبت (ظهر، عصر، مغرب، عشاء و صبح) امرى مستحب و بهره مندى از ثواب اول وقت و فضيلت وقت خاص را به دنبال دارد؛ ولى خواندن نماز در سه وعده نيز با آيات قرآن كريم تعارض ندارد.
اصولاً آياتى كه با صراحت به اوقات نماز اشاره دارد در هيچ كدام به جزئيات به طور كامل و پنج وعده بودن تصريح نشده است. خداوند متعال مى‌فرمايد:«اَقِمِ الصَّلوةَ لِدُلوكِ الشَّمسِ اِلى غَسَقِ الَّيلِ وقُرءانَ الفَجرِ اِنَّ قُرءانَ الفَجرِ كانَ مَشهودا» ؛« نماز را از زوال خورشيد(هنگام ظهر) تا نهايت تاريكى شب‏[ نيمه شب‏] برپا دار؛ و همچنين قرآن فجر[ نماز صبح‏] را؛ چرا كه قرآن فجر، مشهود(فرشتگان شب و روز) است!.»
در جايى ديگر مى‌فرمايد:«واَقِمِ الصَّلوةَ طَرَفَىِ النَّهارِ وزُلَفـًا مِنَ الَّيلِ اِنَّ الحَسَنـتِ يُذهِبنَ السَّيِّـاتِ ذلِكَ ذِكرى لِلذّاكِرين» ؛«نماز را در دو طرف روز و اوائل شب برپادار، چرا كه حسنات، سيئات ]و آثار آن‌هارا[ بر طرف مى‌سازند، اين تذكرى است براى آن‌هاكه اهل تذكرند.»
بنابراين، در آيات مذكور كه درباره اوقات نماز مى‌باشد، به پنج وعده بودن نماز، تصريحى نشده است، تا با سنت پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) (نماز در سه وعده) تعارضى داشته باشد.
در مورد آيه« فَاصْبِرْ عَلى‏ ما يَقُولُونَ وَ سَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ وَ قَبْلَ غُرُوبِها وَ مِنْ آناءِ اللَّيْلِ فَسَبِّحْ وَ أَطْرافَ النَّهارِ...» ؛« در برابر آنچه آنها مي گويند صابر وشكيبا باش،قبل از طلوع آفتاب وپيش از غروب آن،وهمچنين در اثناء شب واطراف روز تسبيح وحمد پروردگارت را بجا آور..» كه به صراحت از نماز سخن به ميان نيامده بين مفسران گفتگو است كه منظورحمد وتسبيح مطلق است ويا اشاره به نمازهاي پنجگانه دارد.جمعي معتقدند كه مقصود حمد وتسبيح مطلق است،در حالي كه گروهي ديگر آنرا اشاره به نمازهاي پنجگانه مي دانند و برخي نيزاحتمال داده اند كه آيه شريفه اشاره به ذكرهاي مخصوصي باشد كه در روايات اسلامي در اين ساعات مخصوص وارد شده است.در هر صورت اين تفسيرها با هم منافاتي ندارند واگر مقصود نمازهاي پنجگانه هم باشد،با روش معمول شيعيان سازگار است.
با توجه به مطالب گفته شده معلوم مي شود جزئيات اوقات نمازهاى پنجگانه، در قرآن بيان نشده؛ بلكه بيان جزئيات و شرح آن به پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) و امامان معصوم(عليهم السلام) سپرده شده است؛ به همين جهت آيات قرآن در كنار رواياتى كه از آن بزرگواران به دست ما مى‌رسد، زمان نمازهاى پنج گانه را به طور دقيق مشخص مى‌كند.
فقهاي شيعه نيز به پيروي از احاديثي که از عمل پيامبر حکايت مي کند و از رواياتي که از پيشوايان بزرگ اسلام رسيده است و به پيروي از ظواهر آيات قرآني، در تمام اعصار اسلامي، تفريق ميان نمازها را مستحب دانسته و مي فرمايند: فاصله انداختن ميان نمازها و اقامه هر نمازي در وقت فضيلت خود مستحب و افضل است و در عين حال مي توان اين مستحب را ترک نمود و نمازها را جمع خواند.
اما در خصوص كلام حضرت علي عليه السلام نيز بايد گفت كه در منابع روايي شيعه رواياتي نيز در خصوص استحباب اين امر نقل شده و کلام حضرت امام علي بن ابيطالب (ع) در نامه 52 نهج البلاغه نيز تبيين اوقات فضيلت نمازهاي يوميه و تأکيد بر امري مستحب و يکي از سنن پيامبر اکرم (ص) دارد و دلالتي بر وجوب و الزام و حتميت ندارد.
1395/11/6 ساعت 12:13
کد : 162
لینک مطلب

■ فلسفه قیام در نماز چیست؟

حاج میرزا جواد ملکی تبریزی در بیانی زیبا می فرمایند: «حقیقت قیام عبارت از ایستادن در پیشگاه پروردگار برای اداء حق عبودیت و بندگی او ... و بداند که در فردای قیامت او را در پیشگاه ذات اقدس خود ایستادنی است که چگونگی آن را این ایستادن تعیین می کند و لذا ...

■ در مقابل کسانی که ناخن مصنوعی می‌گذارند و به این جهت نماز را ترک کرده اند، چگونه باید سخن گفت؟ آیا احکام اسلامی به روز هستند و امروزه قابل اجرا می‌باشند؟

این پرسش از دو زاویه قابل بررسی است: ۱. جنبه‌ی اخلاقی رفتار انسان‌ها عموماً براساس اعتقادات شکل می‌گیرد. معمولاً هر آنچه در عمل وجود دارد می‌تواند آینه‌ای نیم‌نما از اعتقاد انسان باشد. البته این قاعده‌ای است که بر فعل انسان حکم می‌کند، اما در ب ...

■ بهترين نماز ها چه نمازي است؟

بهترين شكل عبادت نماز است. پيامبر(ص) به ابوذر فرمود: الصّلوه خير موضوع فمن شاء أقلّ و من شاء أكثر؛ نماز بهترين عبادت است هر كس بخواهدكم انجام دهد و هر كس بخواهد بيشتر انجام دهد. علي (ع) فرمود: أوصيكم بالصلاه و حفظها فانّها خير العمل و هي عمود دينكم؛ ...
حمدالله حقیقی پیام - دانش پژوه :
#648
12:43:03 - 1395/11/20
دلیل جمع خواندن نماز ها در استدلال فوق ضعیف است و منقح نشده است.
درباره ما
با توجه به نیازهای روزافزونِ ستاد و فعالان ترویج اقامۀ نماز، به محتوای به‌روز و کاربردی، مربّی مختصص و محصولات جذاب و اثرگذار، ضرورتِ وجود مرکز تخصصی در این حوزه نمایان بود؛ به همین دلیل، «مرکز تخصصی نماز» در سال 1389 در دلِ «ستاد اقامۀ نماز» شکل گرفت؛ به‌ویژه با پی‌گیری‌های قائم‌مقام وقتِ حجت الاسلام و المسلمین قرائتی ...
ارتباط با ما
مدیریت مرکز:02537841860
روابط عمومی:02537740732
آموزش:02537733090
تبلیغ و ارتباطات: 02537740930
پژوهش و مطالعات راهبردی: 02537841861
تولید محصولات: 02537841862
آدرس: قم، خیابان شهدا (صفائیه)، کوچۀ 22 (آمار)، ساختمان ستاد اقامۀ نماز، طبقۀ اول.
پیوند ها
x
پیشخوان
ورود به سیستم
لینک های دسترسی:
کتابخانه دیجیتالدانش پژوهانره‌توشه مبلغانقنوت نوجوانآموزش مجازی نمازشبکه مجازی نمازسامانه اعزاممقالات خارجیباشگاه ایده پردازیفراخوان های نماز